Images of hotel Nove

Свищов - град с история и характер

Дата на публикуване: 14.11.2014г. | Автор: | Посещения: 3072

Свищов е град с история. Той е изиграва важна роля по време на освобождението, след което градът става място на което са се случили много „първи неща“ – градът на първите неща.

За съжаление голяма част от българския народ не е запознат с това, а някои дори не знаят къде точно се намира.

Къде се намира Свищов?

Свищов се намира в северна България. Точното му георгафско разположение е с координати 43.6167° с.ш. и 25.3500° и.д. Той е най-южната точка в северната част на страната. През цялата северна граница на градът минава река Дунав. Тя разделя България с Румъния по почти цялата й северна граница.

Какво събира хората от България в Свищов?

Тук идват да учат висше образование хора от цялата страна. Известният икономически университет СА Д.А. Ценов събира пътищата на младите към образоването в областта на икономиката. Този фактор на практика поддържа малкия град.

Наскоро изградената фериботна линия България (Свищов) – Румъния (Зимнич) също играе роля в привличането на хора. Фериботът не е с голям капацитет, но за сметка на това прави 10 курса в денонощието за всяка посока. Преминаването от единия до другия бряг се осъществява за 15 мин.

Именно фериботната линия Зимнич – Свищов е и същата по която се е осъществил десанта през река Дунав при освобождението. Това е символ както за свищовлии, така и за целия български народ.

Свищов в освобождението на България

Паметник на Свободата в град СвищовНа 15 юни 1877 г. главните сили на руската армия преминават река Дунав при Свищов. Чрез военен стратегически ход за заблуда на противника, руските сили заблуждават османската армия, че преминаването ще се случи в Добруджа. Този ход изиграва съществена роля в освобождението на България.

Сега на същото място, където е дадено началото на освободителната война се намира местността Паметниците. Те е символ на освобождението и спомен за случилото се там с музей, паметници, плочи, оръдия и невероятна гледка към Дунава и румънския бряг.

Свищов е първият освободен град и градът на първите неща, като например:


В чест на освобождението всяка година в местността паметниците се организира преплуване на река Дунав, на което млади и стари плуват от румънския до българския бряг като символизират преминаването на руската армия в онова време.

Античен град Нове край Свищов

Римският град – крепост Нове (Novae) е построен през 48г. Той се намира на 3км от град Свищов в източна посока. Построен е при пристигането на VIII Августов легион за да оформи отбранителен пръстен по река Дунав. През 69 – 70г. Легионът бива заменен от елитен легион на император Веспасиан.

В момента останките от град Нове са разкрити и защитени от коварните сили на природата по европейски проект за регионално развитие с участие на община Свищов. Проектът се нарича „Нове – сърцето на легиона“. Освен изградената защита от природните сили е изграден и музей в който има изложени находки от старинния римски град.

Античен град Нове - Novae край град СвищовЗа съжаление от десетки години град Нове е жертва на иманярство и няма как да се разбере точно колко и какво е изровено и продадено. Някои находки се предполага, че са напуснали границата, което ги прави изключително скъпи.

 

Под почвата в която е бил заровен античният град за изровени стотици находки.

На античният град Нове е кръстен и стилният хотел Нове.

Хотел Нове

Хотел Нове в град Свищов е построен в старобългарки стил отвън и примерена и стилна обстановка отвътре. Хотелът разполага с 20 стаи за нощувки и квартири в светъл, стилен и уютен вид и ресторант със 70 места във винтидж стил. Статуи на римски стрелци и каменна облицовка от външната част на сградата придават римски дух на съвършенство и дисциплина.

Оставете вашият коментар тук

Изработка на сайт Devnox Ltd.